Knikkerbaan met lampje

Wat heb je nodig?

Gereedschap:

Voor kinderen: Let op met gereedschappen, vraag je ouders of begeleiders voor hulp voordat je begint!

Stappenplan:

  1. Maak een (simpele) kartonnen of houten knikkerbaan, je kunt ook een bestaande knikkerbaan gebruiken.
  2. Maak de contactpunt (het punt waar de knikkers het lampje aan moeten zetten) zie plaatje voor details. Gebruik een klein doosje (lampdoosje) voor de contactpunt. Prik een splitpen door het doosje en knip er 2 poortjes uit aan de zijkanten, prik twee gaatjes (met een naald of prikpen) aan weerskanten van de splitpen (in de rolrichting van de knikker) en doe daar 2 stukjes elektrikiteitsdraad door, strip de uiteinden of sluit een stukje dun koperdraad aan.
  3. Maak één draadje vast aan de splitpen en buig het tweede draadje zo dat er een paar milimeter ruimte tussen het uiteinde van het draadje (gebruik een soepel buigzaam draadje!) en de splitpen blijft, dit is het contactpunt waar de knikker het lampje moet laten branden
  4. Sluit de contactpunt aan op het lampje en batterij, zie plaatje voor details Gebruik eventueel een soldeerbout, krokodillenklemmen, paperclips of stevig plakband.
  5. Test de opstelling en kijk of het werkt: De knikker moet eerst het losse draadje raken (niet eerst de splitpen!) Als de knikker het draadje raakt moet het lampje kortstondig aan en uit gaan, het moet niet blijven branden.

Extra mogelijkheid: Je kan ook een baan bouwen van 2 koperpijpen of 2 koperen strips, gebruik dan stalen knikkers, het lampje blijft dan langer branden.

 

Meer knikkerbanen bouwtips? Klik hier.

tumblr site counter
bezoekers sinds 05-11-2005.