Knikker soorten en maten

Knikker groottes, formaten of afmetingen

Knikkers bestaan in verschillende groottes (diameter in mm):

knikker formaten

 1. 12mm: baby’s, ukkie’s of mini’s
 2. 16mm: gewone knikker of kleintje
 3. 24mm: bonk, bul, bolder, bikkel, stuiter, bolleket of bam
 4. 35mm: half bollebust of reuzenbonk
 5. 42mm: bollebust of mega
 6. 50mm: mammoet of super mega(vergelijkbaar met golfbal)
 7. 60mm: piramide, kingsize, clown of oo
 8. 80mm: mini planeet (vergelijkbaar met tennisbal)
 9. 100mm: planeet

NB: De namen van knikkerformaten verschillen per streek of zelfs per school!

  Ook bestaan er knikkers van 80 mm en 100 mm groot, maar die zijn behoorlijk zeldzaam. Ook knikkers kleiner dan 12 mm bestaan, te verkrijgen bij http://www.glass-sphere.com

 

Geschiedenis knikkers:

Al vanaf jaar 1 bestonden er knikkers van marmer, hout steen en klei, de Romeinen en de Egyptenaren speelden er al mee. In 1870 werden er massaal klei-knikkers geproduceerd en in 1890 kwamen in Duitsland (Lauscha) de eerste machines die glazen knikkers produceerde. Eerst wordt er glas gesmolten en door een gat geperst, daarna wordt de gesmolten glas in stukjes geknipt die daarna rond worden gemaakt in een soort bingomolen. Tegenwoordig komen 15.000.000 knikkers per dag uit Mexico uit een gigantische fabriek. Ook het glasmuseum in Groningen produceert knikkers. De knikkers zijn nu in verschillende soorten, kleuren en maten te vinden in de meeste speelgoedwinkels. Het is niet bekend wanneer de eerste knikkerbanen kwamen. Geruchten wijzen uit dat er al knikkerbanen in de 19e eeuw bestonden.

Knikkerspelletjes:

Let op: De spelregels kunnen per streek anders zijn.

 • Knikkeren: (klassiek spel met het knikkerkuiltje of potje) 2 of meer spelers gooien hetzelfde aantal knikkers op, men moet proberen om met jouw wijsvinger of duim de knikkers in het potje te mikken, als jouw knikker erin valt mag je nog een keer, rolt de knikker ernaast of erover, dan is de volgende aan de beurt. Als men de laatste knikker erin mikt mag diegene alle knikkers hebben.
 • Dichtst bij de muur: 2 of meer spelers gooien hun knikkers zo dicht mogelijk naar een muur of stoeprand, degene wiens knikker het dichst bij de muur ligt mag alle knikkers houden, een vlot spelletje wat niet veel tijd vergt.
 • Poortjesspel: Probeer om de beurt een knikker door een poortje te mikken, wie de meeste punten haalt, wint. Zelf een poortjes spel maken? Pak een doos (bijvoorbeeld een cornflakes doos of een schoenendoos) Knip poortjes uit en zet er punten op met een dikke stift en spelen maar!

[:en]Er bestaan veel soorten knikkers en knikkernamen, vaak wordt er een naam gegeven afhankelijk van de kleuren van de knikker. Ook de afmetingen hebben verschillende namen, deze namen staan helemaal onderaan deze pagina. Veel soorten vind je wel in de winkel, de zeldzamere soorten zijn te verkrijgen in Tinkerbell toys in Amsterdam en bij de knikkerprins.
De knikkernamen kunnen per streek of zelfs per school anders zijn! Het kan ook voorkomen dat één soort knikker meerdere namen heeft of dat één dezelfde naam voor meerdere soorten knikkers gebruikt wordt.
Voor vragen en opmerkingen kun je contact opnemen of terecht in ons forum. Neem contact op als je nog namen / soorten weet die (nog) niet in de lijst staan of een ??? vermelding hebben.

Let op: wij verkopen GEEN knikkers, bezoek hiervoor de knikkerprins.