Reuzenrad knikkerlift maken:

Attentie: (voor de kinderen) Deze bouwtip vereist enige technische kennis en moet uitgevoerd worden samen met een volwassene.

Benodigdheden:

Materiaal:

Gereedschap:

Bouwwijze:

Deze instructie is gebaseerd op een voorbeeld met een rad van 30 cm diameter, je kan ook een grotere diameter kiezen voor meer hoogteverschil.

 1. Teken een cirkel met een straal van 15 cm (of groter als je een grotere reuzenrad wil) op een plaat van 18 mm dik. Gebruik hiervoor een grote passer (als je geen passer hebt, gebruik dan een latje die 3 cm langer is dan de straal van het reuzenrad, boor een 8 mm gat in het latje 1 cm van het uiteinde waardoor een potlood past, spijker het latje aan de plaat) en teken een cirkel op de plaat (verwijder dan het latje van de plaat met een tang als je geen passer hebt).
 2. Zaag de cirkel uit met een elektrische figuurzaag of decoupeerzaag.
 3. Teken een tweede cirkel op de uitgezaagde schijf (straal 2 cm kleiner dan de rand van de schijf).
 4. Boor 18 mm grote gaten (of groter als je grotere knikkers gebruik)(zie onderstaande afbeeldingen), gebruik hiervoor een speedboor of gatenzaag), boor ook een gat van 6 mm in het midden (in het gaatje van de passer of spijker)
 5. Zaag een stuk hout op maat 31 X 30 cm en 31 X 10cm. (zie afbeelding) zaag eventueel een halve cirkel uit (zie afbeelding), dit is de steun waar de rad tegenaan komt. Zaag de onderrand af op een hoek van 80 graden zodat het reuzenrad wat naar achter helt zodat de knikkers erin blijven.
 6. Boor een 20 mm groot gat bovenaan de steun (de 2 stukken van 31 X 10 cm en 31 X 30 cm) (zie afbeelding) waardoor de knikkers eruit kunnen. Boor ook een gat in het midden (aleen het stuk van 31 X 30 cm!)waarin de as en kogellager moet komen.
 7. Maak een as (gebruik een (slot)bout of een stuk draadeind) maak het rad goed vast met moeren en ringen.
 8. Maak een aandrijving voor het motortje (gebruik eventueel tandwielen als het rad te snel draait). Een geschikt motortje vind je in sommige k'nex of lego dozen of gebruik bijvoorbeeld een motor van een ruitenwisser. Bij grote reuzenrad diameters (meer dan 60 cm) wordt aangeraden een sterkerde motor te gebruiken. Het rad moet langzaam ronddraaien zodat de knikkers makkelijk door het gat bovenaan rollen.
 9. Maak een verzamelbak, snij of zaag een trapeziumvormig stuk van 15 cm breed(of breder bij een grotere rad diameter)(zie afbeelding), gebruik stevig karton, dun triplex of plastic. Maak randen van latjes zodat de knikkers er niet naast kunnen vallen. Aan de lange zijde geen latje plaatsen, hier gaan de knikkers het reuzenrad in.
 10. Maak een basis van 30 X 30 cm, gebruik triplex of multiplex.
 11. Maak steuntjes van latjes: 1 van 22 mm hoog en 2 van 32 mm hoog en 2 van 45 mm hoog (2 mm korter als je 3 mm dik materiaal gebruikt.
 12. Lijm de steuntjes vast aan de onderkant van de verzamelbak. De verzamelbak moet ietwat aflopen zodat de lange zijde 1 a 2 mm hoger dan de onderrand van de gaten in het reuzenrad, test het reuzenrad met een paar knikkers of het goed werkt.
 13. Als het rad niet goed werkt:
 14. Als het rad wel goed draait kun je een knikkerbaan maken die moet beginnen bij het gat boven aan en moet eindigen in de verzamelbak. Nu kun je genieten van een non-stop actie van je knikkerbaan.

bezoekers sinds 05-11-2005.