Spijkerbak voor knikkers:

Wat heb je nodig:

 • Een grote dikke houten plaat
 • Verschillende maten spijkers
 • 2 latten met dezelfde lengte of langer als de lengtemaat van de plaat
 • Eventueel oude fiets of telefoon bellen
 • Houten blokken of bakstenen
 • Knikkers
 1. Zoek een houten plaat, kijk in jouw omgeving naar grote bouwcontainers, soms ligt hier een mooi stuk hout in of vraag het aan je ouders. Gebruik bij voorkeur een gladde plaat of schuur de plaat glad.
 2. Zoek verschillende spijkers, voor de kinderen: vraag je ouders om te helpen. Sla de spijkers op willekeurige plaatsen in het hout, zorg ervoor dat er minstens 3 cm tussen de spijkers zitten zodat er verschillende knikkers tussendoor passen.
 3. Zoek 2 latten voor de zijkanten van de baan zodat de knikkers niet van de plaat kunnen vallen, en zaag ze op de lengte van de plaat, vraag je ouders voor hulp. Timmer of lijm de latten langs de randen van de plaat vast.
 4. Gebruik bijvoorbeeld oude fietsbellen voor extra geluidseffecten, gebruik een koploze spijker zodat de spijker in het gaatje onder de bel past. Zorg ervoor dat de bel ongeveer een halve centimeter boven de plaat zit zodat hij goed klinkt en er geen knikkers onder gaan zitten.
 5. Laat de plaat steil genoeg aflopen, leg bijvoorbeeld bakstenen of houten blokken onder de plaat en probeer verschillende knikkers, je kan ook vakjes maken met punten zoals in een flipperspel of meerdere platen en planken achter elkaar leggen voor een extra lange baan. Het kan af en toe gebeuren dat een knikker precies achter een spijker blijft liggen, voorkom dit door de baan steil genoeg te maken.

 

Meer knikkerbanen bouwtips? Klik hier.

tumblr site counter
bezoekers sinds 05-11-2005.