Knikker spiraaltoren maken:

Wat heb je nodig:

 • Een kartonnen of PVC buis (±8 tot 10 cm) of een houten paal.
 • Stevig karton
 • Passer
 • Plakband
 • Knikkers
 • Transparante papier of plastic
 1. Zoek een kartonnen buis of PVC buis, een houten paal kan men ook goed gebruiken.
 2. Teken ringen af, trek eerst een cirkel met behulp van de buis / paal zodat je gelijk de goede maat hebt. Trek dan (met een passer) een grotere cirkel om de kleine, er ontstaat een ring, deze moet breed genoeg zijn dat er een knikker op past (2 cm.). Teken lipjes af in de binnen cirkel (zoals op het plaatje), deze heb je nodig om de ring op de toren te plakken. Knip de ring uit.
 3. Vouw de lipjes van de ring naar beneden en plak het onderaan op de buis, maak het zo dat er een spiraal ontstaat (zie plaatje), plak daarna de lipjes vast aan de buis met plakband of lijm.
 4. Knip een volgende ring uit en plak het aan de eerste vast. Herhaal de voorgaande stappen totdat de toren vol is.
 5. Bevestig de transparante papier om de toren zodat de knikkers er niet uit kunnen vallen. Maak het niet te strak, anders verbuigt de spiraal en blijven de knikkers steken. Maak een gat bij het einde van de baan.
 6. Plak de opening van de buis aan de bovenkant dicht met een schijfje karton zodat je niet per ongeluk een knikker in de buis kan laten vallen. Test de baan en maak een hekje bij het eindpunt om de knikkers op te vangen.

Meer knikkerbanen bouwtips? Klik hier.

tumblr site counter
bezoekers sinds 05-11-2005.