[:nl]Knikkerbaan bouwsystemen[:en]Marble Run Construction Systems[:]

[:nl]Er zijn veel verschillende knikkerbaan bouwdozen / systemen te verkrijgen in speelgoedwinkels en warenhuizen. Maar ook op internet zoals marktplaats en andere webwinkels en veilingsites zijn er een boel verschillende knikkerbaan systemen van verschillend materiaal te vinden. Ik (Jelle) heb ze op een rijtje gezet: Ik noem alleen knikkerbaan systemen die je zelf in elkaar kunt zetten en waarbij meerdere mogelijkheden zijn. De links wijzen direct naar een webshop waar je het systeem kan kopen (bij de meeste internationale webshops is een creditcard verplicht, soms kan er met PayPal betaald worden.)

Laatste update: 02-07-2019

 

Ravensburger Gravitrax

Deze knikkerbaan van Ravensburger bestaat uit zeshoekige blokjes waarmee je een futuristische knikkerbaan kan maken. De uitbreidingssets bevatten ook stunts om je knikkerbaan nog cooler te maken. Verkrijgbaar bij de grotere speelgoedwinkels, o.a. Intertoys.

Boomtrix

Boomtrix is een knikker-stunt systeem waarmee je dmv trampolines de knikkers allerlei stunts kan laten doen. Verkrijgbaar bij diverse webshops.

papertrack1

Papertrack knikkerbaan

Papertrack is een razendsnelle knikkerbaan van papier, die je helemaal zelf bedenkt en maakt. De mogelijkheden zijn eindeloos! Heb je al een Papertrack gezien op school of bij een vriendje, of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat je er allemaal mee kan? Met Papertrack maak je je eigen knikkerbaan, helemaal zoals jij het wilt. Verkrijgbaar bij hun eigen webshop.

sina kugelbahn

Sina Kullerbahn 

Deze ballenbaan is geschikt voor de jongere kinderen, de ballen moeten met de hand vooruit geduwd worden omdat de baan vlak op de vloer ligt, het kan natuurlijk ook op een hellende ondergrond gebruikt worden.  Moeilijk verkrijgbaar.

MaBoRun 

Deze knikkerbaan heeft veel verschillende baanelementen en mogelijkheden.  Verkrijgbaar op marktplaats.

Erzi kullerbahn

Erzi zandbak knikkerbaan

Deze knikkerbaan is bedoeld voor in een zandbak waarbij de baan voor zowel knikkers als voor water gebruikt kan worden.  Moeilijk verkrijgbaar.

kaden kugelbahn

Kaden Kugelbahn

Deze knikkerbaan is vergelijkbaar met cuboro, maar dan een slag groter met grotere knikkers of ballen tot wel 6 cm doorsnee. Verkrijgbaar bij o.a. de knikkerprins.

eitech_knikkerbaan

Eitech Knikkerbaan

Eitech is een soort meccano die nu ook een knikkerbaan heeft ontwikkeld, deze knikkerbaan lijkt wat op de quercetti skyrail en heeft een lift die de knikkers omhoog brengt. De baan is 4,90 meter lang en 72 cm hoog. Verkrijgbaar in diverse webwinkels, ook op marktplaats.

rpknikker

Create2Move 

RPKnikker had een knikkerbaan bouw systeem bedacht waar je zelf met weinig moeite een knikker-coaster kan maken. Er zijn verschillende basis sets en uitbreidingen mogelijk. Wel zijn er gereedschappen nodig om deze baan te maken en is geschikt voor de gevorderde bouwer.  (Niet meer verkrijgbaar).

Marble Mania

Techno Gears Marble Mania

Er bestaan hiervan zeer veel verschillende sets waarmee je futuristisch uitziende knikkerbanen kan maken, sommige sets hebben zelfs lichtgevende knikkers. De meeste sets bevatten verschillende liftsystemen. Moeilijk verkrijgbaar in Nederland, misschien bij Vliegershop Leiden, anders alleen via internationale webshops.

quadrilla

Quadrilla

Quadrilla is een houten knikkerbaan systeem bestaande uit rails en spiralen die op elkaar gestapeld wordt met houten blokken. Er zijn speciale elementen zoals klankstaven, wissels, omkiepers, enz. Verkrijgbaar bij de meeste houten speelgoed winkels, alsook in webshops (wel wat prijzig, 55 tot 125 euro per doos)

spacewarp

Spacewarp / Spacerail

Spacewarp of spacerail bestaat uit (meestal witte) slangetjes en zwarte klemmetjes waar je knikker-achtbanen kan maken. De sets zijn voorzien van speciale elementen zoals spiraalliften, bochten, loopings, hefbomen, wissels enz. Verkrijgbaar in diverse speelgoedwinkels, ook relatief vaak te koop in webwinkels en op marktplaats (zoek op spacerail).

Slalombaan

Slalombaan

Deze glijbaan-achtige knikkerbaan ken je vast wel van vroeger. Deze baan bestaat uit rode gootjes die met gele of witte buisjes aan elkaar gekoppeld worden zodat je een waterglijbaan-achtige knikkerbaan krijgt. Relatief moeilijk te krijgen, heel soms aangetroffen op marktplaats (type “knikkerbaan” rechtsboven in het zoekvak).

Space Odyssey

Space Odyssey

Space Odyssey is vergelijkbaar met Spacerail, maar dan voor wat grotere knikkers en kleurrijker. Sommige sets bevatten lichtgevende knikkers en liftsystemen. Ook zijn er dozen met baandelen vergelijkbaar met skyrail. Moeilijk verkrijgbaar.

Cuboro

Cuboro / Cugolino

Houten knikkerbaan systeem bestaande uit blokken van 5 x 5 x 5 cm met allerlei bochtjes en tunneltjes. Er zijn verschillende basis en uitbreidingssets. Cugolino is een variant hiervan dat met cuboro te combineren is, hiervan bestaan speciale elementen met trampolines en magneten. Verkrijgbaar bij de meeste houten speelgoed winkels, wel prijzig (100 tot 160 euro per doos) Cuboro kopen

Build the fun

Cascade / build the fun / marble race / Marbulous

Dit zeer bekende systeem bestaat uit gekleurde plastic gootjes en buisjes die op elkaar gestapeld worden. Hiervoor bestaan veel verschillende varianten, merken en afmetingen. Verkrijgbaar in (bijna) alle speelgoedwinkels

Quercetti Skyrail

Quercetti marble run / skyrail

Quercetti heeft verschillende knikkerbaan systemen waaronder de bekende skyrail waarmee men zeer lange en snelle banen kan bouwen, ook bestaat er een variant: de Winners baan die geschikt is voor de grotere winners knikkers. Lastig aan te komen, soms aangetroffen in gespecialiseerde speelgoedwinkels, op internet relatief makkelijk, o.a. marktplaats.

Haba Kugelbahn

Haba kugelbahn

Deze houten knikkerbaan is zeer uitgebreid met verschillende basis- en uitbreidings sets. Er bestaan ook veel namaak producten die veel op Haba lijken, deze heb ik echter niet genoemd omdat de lijst anders te lang wordt. Haba heeft nu ook de “Rollebollen” serie, dit is een systeem waar je knikker-achtbanen mee kan maken. Verkrijgbaar in de meeste houten speelgoedwinkels

Galt Marble Racer

Galt Marble Racer

Vergelijkbaar met “build the fun / cascade”, echter met mogelijkheid om zelf bochten te maken + trechters. Moeilijk verkrijgbaar in Nederland en België.

Hubelino knikkerbaan

Hubelino

Dit systeem past op Lego Duplo zodat het daarmee te combineren is. Deze knikkerbaan is geschikt voor knikkers van 24 mm (stuiters, bonken, bammen, enz), maar ook voor kleinere knikkers. Verkrijgbaar bij veel webwinkels, LET OP: Er zijn ook nep-Hubelino in omloop! Koop alleen de originele Hubelino sets.

Viavario knikkerbaan

Viavario ballenbaan

Deze knikkerbaan (eigenlijk ballenbaan) is bedoeld voor grote ballen en dus ook geschikt voor kleinere kinderen. Er bestaat “Piccolo” van kunststof en “Maximo” van lichtgewicht kunststof bestaande uit blokken van 10 X 10 X 10 cm waar golfballen overheen rollen. Moeilijk verkrijgbaar.

Galaxy Maze

Galaxy Maze

Met dit systeem kun je rube-goldberg achtige knikkerbanen bouwen, is ook goed te combineren met domino express. Moeilijk te verkrijgen

BBlocks

BBlocks knikkerbaan

Deze houten knikkerbaan is goed te combineren met Kapla. Verkrijgbaar in de meeste houten speelgoedwinkels en webshop

Kugelix

NIC toys heeft dit mooie houten systeem ontwikkeld met klank elementen en trechters. Hiermee kunnen hoge en lange banen gemaakt worden. Verkrijgbaar bij sommige houten speelgoed winkels, wel prijzig (100 tot 160 euro per doos) (Webshop)

Unknown

Cubio 

Nic toys heeft ook voor de kleinere kinderen een houten ballenbaan ontwikkeld, deze is wat te vergelijken met Haba’s mijn eerste knikkerbaan. Verkrijgbaar bij diverse houten speelgoed (web)winkels.

Xyloba

Deze houten knikkerbaan maakt muziek! Het bestaat uit baandelen met klankstaven erin zodat er een melodie gemaakt kan worden. Verkrijgbaar in sommige houten speelgoedwinkels en webshops

Boyon Golo 

Boyon Golo is een Duplo-achtig systeem met knikkerbaan-elementen. Het is een hongaars product met veel mogelijkheden. Moeilijk te krijgen, Hubelino is een goed alternatief.

Eichhorn Marble Blox

Is vergelijkbaar met Haba. Vrij lastig te verkrijgen, soms op marktplaats of gespecialiseerde speelgoed winkels.

Mabro

Mabro heeft meerdere systemen, o.a. een spacewarp achtige systeem waar je knikker-achtbanen kan maken, een houten Cuboro-achtige systeem en een systeem met een doorzichtige tuinslang. In Nederland niet of zeer moeilijk in winkels te vinden.

Fischertechnik Dynamic

Fischertechnik heeft ook een knikkerbaan ontwikkeld met flexibele rails waarmee makkelijk bochten en loopings gemaakt kan worden. [br] Verkrijgbaar in gespecialiseerde speelgoedwinkels en webshops (prijs ca 102 euro)