Trampoline baan

Wat heb je nodig:

  • Trommels, soepblikken, deksels van jampotten of iets dergelijks.
  • Houten plank
  • Spijkers of plakband
  • gladde goot of buis
  • Steunen (tafel, kast, kisten of k'nex)
  • Knikkers
  1. Zoek voorwerpen waarop knikkers goed op stuiteren, bijvoorbeeld trommels, soepblikken, deksels van jampotten, enzovoorts. Je kunt ook een ballon gebruiken (knip het tutje af en span de ballon over een pot of emmertje).
  2. Leg de trommels of blikken op de plank en maak ze vast zodat ze niet gaan schuiven.
  3. Maak de aanloophelling van een buis of goot en richt deze op een trommel of soepblik. Maak de helling aan het begin goed vast met sterk plakband of tape aan een kast, stoel of tafel. Gebruik geen zware ijzeren latten of buizen, gebruik bij voorkeur kunststof of stevig karton. Ondersteun de baan vlak voor het einde met een houten blok, baksteen of krukje zodat het einde van de baan ongeveer 20 cm boven de grond rust en schuif de plaat met de trommels onder het uiteinde van de baan. Richt de baan nooit naar plaatsen waar veel mensen rondlopen, ze kunnen vallen over de knikkers, of leg een plank neer aan het einde van de baan.
  4. Test de baan door er een knikker op de baan te leggen, kijk of de knikker precies op een trommel of blik valt, het zal wel wegstuiteren, dus plaats de trommels niet al te dicht op elkaar. Hoe hoger de aanloophelling, des te verder de knikker springt, soms meer dan een meter ver! Gebruik bij voorkeur kleine knikkers, met name zware knikkers slaan snel deuken in jampot deksels en soepblikken.

Meer knikkerbanen bouwtips? Klik hier.


bezoekers sinds 05-11-2005.