Knikker trechter maken:

Wat heb je nodig:

 • Een oude lampenkap, een beyblade arena, een grote plastic trechter of iets wat erop lijkt. Hoe groter, hoe beter.
 • Stevig karton
 • K'nex of lego
 • Buis of goot (niet te dik of te breed).
 • Plakband, lijm en schaar
 • Knikkers
 1. Maak steunen van knex of lego waarop de trechter moet rusten.
 2. Lampenkap: Keer de lampenkap om met het gat naar beneden, haal eventueel de lamp eruit, let goed op of het gat groot genoeg is dat een knikker erdoor past. Zet het daarna op de steun (k'nex, krukje, kartonnen doos, enz.) en zorg ervoor dat hij goed recht ligt. Maak een rand van karton langs de rand van de kap zodat de knikkers niet eruit vallen.
  Beyblade arena: Maak een gat in het midden van de arena, doe voorzichtig met scherp gereedschap! Vraag jouw ouders om je te helpen. Ondersteun de arena met k'nex of lego. Maak de openingen aan de zijkanten dicht met karton.
  Plastic trechter: Kijk of het gat groot genoeg is zodat er een knikker erdoor past. Zet de trechter in een rekje van k'nex of karton met gat naar beneden. Let op dat de trechter goed recht staat.
  Karton: Je kan ook een trechter van karton maken: Zoek een groot vel karton en trek een grote cirkel op, gebruik hiervoor een passer, afwasteil of grote emmer, knip de cirkel uit. Trek een rechte lijn van de rand tot het midden van de cirkel en trek een klein rondje in het midden, knip dit uit (1). Duw de weerszijden van de sneden naar elkaar toe zodat de cirkel ophelt en zo de trechter ontstaat (2). Plak het vast met plakband of lijm. Gebruik geen nietmachine, de nietjes remmen de knikkers af (3). Maak daarna een rand rondom de trechter (4). Bouw van k'nex of stevig karton een rek waarop de trechter moet steunen. Je kunt ook een oude autoband, fietsvelg of een ronde taartvorm gebruiken (5).

 3. Maak een baan naar de trechter toe, een steile baan laat een knikker lang in de trechter ronddraaien.
 4. Maak een baan of bakje onder het gat van de trechter waarop de knikkers terechtkomen na het ritje. Laat de baan in een bakje eindigen.
 5. - Trek een lijn van de rand naar het midden van de trechter, gebruik een dikke (markeer)stift. Je kunt dan tellen hoeveel rondjes een knikker draait, als het niet te snel gaat.
  - Probeer verschillende soorten knikkers zoals stuiters, stalen kogels (looiers), plastic balletjes, kralen, stuiterballen, enzovoorts. Je kunt bijhouden welke het langste in de trechter blijft.

Meer knikkerbanen bouwtips? Klik hier.

bezoekers sinds 05-11-2005.